Surdegsskola - Del 1

Nu kör vi!
Den första dagen i ditt skapande av surdegskulturen, innebär mest att blanda ihop några få, men viktiga, ingredienser.
 
Du behöver:
  • 1 msk mjöl
  • 2 msk ljummet vatten, ca 37 grader (OBS, ej varmt kranvatten)
  • Burk
  • Folie (Dock inte supernödvändigt)

(alltså enl. proportionerna 1 del mjöl, 2 delar vatten, om du vill göra större mängder)

Egentligen är mjöl och vatten det ända du behöver, men tänk på att det blir lättare att få igång kulture med ekologiskt mjöl, o ännu lättare blir det om du väljer rågmjöl istället för vanligt mjöl. I båda alternativen kan du tillsätta lite socker för att påskynda bildningen av bakterier, men oftast brukar det gå bra ändå. Jag gör min grund på ekologiskt rågmjöl och en nypa socker.

När du har blandat ihop allt bör det se ut ungefär såhär:

 Du kanske har lagt märke till att din blandning är rätt så lös? Det är för att den ska skyddas från mögelangrepp, vilket den är känslig för innan den surnat. Möglet kan inte få fäste på den lite vattniga ytan, som den hade kunnat om du hade en tjockare smet. Somsagt behöver du inte oroa dig för mögel efter några dagar, då det inte trivs i ett så surt klimat som mjölksyrebakterierna då skapat.
 
Sätt på locket utan att skruva åt (eller täck med plastfolie). Vira tillsist lite aluminiumfolie runt burken för att den ska kunna hålla värmen lättare och ställ på ett lite varmare ställe, till exempel i skåpet över kylskåpet. Bara du inte ställer den i kalldrag eller liknande.
 
Surdegsskolan fortsätter imorgon! Välkommen tillbaka!
 
Nästa del- klicka här

 

Kommentera här: