Surdegsskola - Del 7

Detta är sista delen av surdegsskolan, vilket också innebär att ni idag kommer att ha ett supergott bröd att smaska på!

Det första ni ska göra är att kolla eran surdegsgrund från igår. Nu är det superviktigt att den verkligen är igång, för annars kommer brödet att bli platt och kompakt, eftersom det betyder att den inte har järkraft. Om du tycker att din surdegsgrund inte är tillräckligt aktiv, alltså att den inte har bubblat upp så mycket, kan du gå tillbaka till steg4 och repetera därifrån, tills den kommer igång.

Ingredienser:

300 g (3 dl) ljummet vatten

360 g (6 dl) rågsikt

60 g (1 dl) rågmjöl

6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt

Blanda alla ingredienserna med surdegsgrunden du gjorde igår. du ska inte överblanda den, utan bara röra om tills alla torra ingredienser blandats med vatten och surdeg. Lägg deta i een bunke täckt med plastfolie för att jäsa i 2 till 3 timmar. De flesta säger att degen ska bli dubbelt så stor när den jäst klart, men mina jäser aldrig så mycket, inte ens efter tre timmar. Dochk är det ju jättebra om din gör det, då kan du vara säker på att du får ett fluffigt bröd. Det jag ville säga var bara att det inte är helt kört om degen inte växer explotionsartat, bara du är säker på att den faktiskt har jäst något.

 (Ursäkta kass bild)

När du tycker degen är på topp i jäsningen efter några timmar, lägger du den i en smord brödform för att vila under bakduk i ca 1 timme. Under detta steg jäser den lite till. Du kan tänka att den ska jäsa någon centimeter i formen innan du sätter in den i ugnen.

 

Medan degen jäser, sätter du ugnen på 250 grader. Den måste vara riktigt varm när du sätter in brödet. När brödet vilat klart är det skjuts in i ugnen. Du kan gärna ha en plåt med vatten nederst i ugnen, då det kommer ge en fantastiskt fin och god skorpa på brödet.

Efter 10 min sänker du värmen till 200 grader och låter brödet stå i ugnen i 35-40 minuter till. Om du har en temperatursticka, kan du testa om brödet har en innertemperatur på 98 grader. Då är det klart! Om du vill ha mer färg på skorpan när tiden är ute, tar du brödet ur formen och låter det stå på galler över en plåt med vatten i 10 min till!

 
Nu har du gjort ditt alldeles egna surdegsbröd! Det trodde du inte va?