Surdegsskola - Del 6

Hej!
Idag ska vi göra grunddegen till vårat surdegsbröd! Det är nu det gäller att surdegsgrunden som vi matade igår är i bra form, för nu ska två matskedar av den utgöra det allra viktigaste i hela brödet.
 
Det allra bästa är om det bubblat upp och att man kan se klara bubblor på ytan, men det är också superviktigt att det finns bubblor innuti. Tänk att det ska ha lite chokladmousse konsistens när du rör i det, lätt och fluffigt.
 
Ta alltså:
2 msk surdegsgrund
1 dl rågmjöl 
1 dl ljummet vatten
 
Rör ihop til något som ser ut som en lite lösare gröt. Låt stå i rumstemperatur i ca 12 timmar. (Du kan alltså med fördel göra detta på kvällen, så sätter du degen den kommande morgonen.) Egentligen är inte tiden så viktig att ta exakt, det som gäller är att grundsmeten måste ha bubblat upp ordentligt, helst fått lite större volym.
Om tolv timmar är det dags att baka bröd!
 
Vi ses!

Kommentera här: