Surdegsskola - Del 5

Nu i eftermiddag/ kväll kommer jag att mata min surdeg för sista gången innan brödbaket som påbörjas imorgon.

Nu kommer jag skriva något som kanske gör vissa lite förundrade...
I detta steg ska ni nämligen hälla ut det mesta av er surdeg. Egentligen behöver ni inte hälla ut den i vasken, utan kan spara den i en annan burk eller ge bort. Visst känns det lite tråkigt att hälla ut nått man jobbat så hårt på?

Här är anledningen:
Egentligen skulle ni kunna spara allt, men då kommer degen kräva mer och mer mat för att må bra. Det kommer inte räcka med några matskedar, utan den kommer vilja ha flera deciliter på en gång. Om ni inte hade tänkt att starta bageri, kommer ni inte behöva så mycket surdegsgrund, väldigt onödigt.

Så, det är såhär ni ska göra:
Häll ut så att det finns ca 1 cm djup surdegsgrund kvar i botten. Mata sedan med 2 msk mjöl och 2 msk vatten och låt stå till imorgon bitti. Hoppas nu allt du kan att din surdeg är riktigt aktiv imorgon, så att den presterar så bra som möjligt i baket! :-)

Kommentera här: